Después de10 años consecutivos, este año no se celebrará la Fira de Besalú

ELS LLIBRES PRENDRAN ELS CARRERS

La paraula cultura té els seus orígens en l'acció de cultivar la terra quan deriva a cultivar l'ànima o la ment. De manera pausada, seguint els cicles de la natura, les persones hem anat cultivant la terra per alimentar el cos i la cultura per alimentar l'intel·lecte. No és estrany, doncs, que quan ens referim als llibres, parlem també de cultura, de l'acció, pausada però constant, de treballar per nodrir-nos, en aquest cas d'idees i de pensament.

Però, com es cultiven els llibres? De la biodiversitat en vam derivar un concepte per parlar de bibliodiversitat, que és el coneixement i la defensa de la varietat de propostes culturals, associatives i empresarials que amplien els horitzons d'allò que pot ser pensat, d'allò que pot ser imaginat, somiat, desitjat, i que, per tant, ens ajuden a cercar i definir la vida que volem viure. En aquest ecosistema, les fires de llibres i els festivals són un espai de pensament fonamental. Són un espai de trobada comunitari, on editorials, llibreries, estudis de disseny i autores ens trobem entre nosaltres i, sobretot, amb les persones lectores. Però no només això, les fires són espais de recerca, d'intercanvi, d'investigació i de descoberta de projectes editorials, llibres i persones que s'enriqueixen els uns als altres. 

La fira Liberisliber, que s'ha celebrat a Besalú durant 10 anys consecutius, és el paradigma del que pot ser una fira que defensi la bibliodiversitat. La cura i l'amor de les persones que l'han organitzat, però també la seva capacitat d'autocrítica i millora constants, mereix el reconeixement i el suport de totes les persones i entitats, ja que sense cap mena de dubte contribueixen a enriquir el sector no només pel fet de ser un espai de trobada i de coneixement, sinó per fer millor la vida.

Durant aquests 10 anys, que van començar amb 15 editorials participants i han arribat fins a les 65, per aquesta fira hi han passat més de 150 projectes editorials dels Països Catalans i de l'Estat espanyol. Un festival que ha organitzat més de 200 activitats i una fira que, a més, atorga un seguit de premis literaris, també a nous autors i autores, i ofereix un espai immillorable de trobada per a les editorials. Perquè no dir-ho, Besalú és un espai paisatgístic privilegiat, des del qual també es dona visibilitat a la producció cultural de fora de Barcelona, diversificant tant la inversió com l'oferta d'activitats a la resta de Catalunya, i que ha demostrat com portar públics d'arreu de Catalunya, malgrat la pràctica inexistència de transport públic.

Enguany no s'ha pogut celebrar la Fira i el Festival de LiberisLiber perquè no s'han atès les demandes de canvis en les convocatòries de suport públic que reclamava l'organització. Fer Liberisliber sense pressupost i sense temps és impossible. Cal evitar que cada edició depengui, a última hora, de concessions de subvencions que, si bé ajuden a pagar les despeses de la fira, no resolen la necessària planificació que requereix Liberisliber. 

No s'entén que després d'una dècada d'èxit, les administracions locals i nacionals no la considerin una cita imprescindible per a l'ecosistema del llibre a Catalunya i adeqüin els mecanismes administratius que la facin possible. 

Els i les sotasignants considerem que la desaparició de Liberisliber de les cites clau d'aquest any no és un cas puntual, sinó un símptoma de les dificultats que sovint troben les entitats per tirar endavant projectes col·lectius i d'una determinada distribució dels recursos i els suports econòmics i institucionals, des d'una estructura institucional que reforça principalment les dinàmiques clientelars entrellaçades amb interessos polítics. 

Creiem que a curt termini es pot resoldre fàcilment si les entitats organitzadores saben de quants diners disposen un any abans de la realització de la fira. A mig termini, la promesa de l'augment del pressupost en cultura hauria de vetllar no només per l'augment de pressupost d'aquestes fires, sinó també per la seva diversitat, professionalització i consolidació, sobretot fora de Barcelona.

Per aquest motiu, la nostra acció vol demandar:

- El 2% del pressupost en cultura.

- La previsió i anticipació de la dotació pressupostària concedida per saber amb què i com es pot treballar.

- La inclusió de criteris de descentralització i priorització de la bibliodiversitat editorial i llibretera, i els projectes d'escala i arrel local, en les polítiques públiques. 

El primer cap de setmana d'octubre lectors, escriptors, editorials, llibreters no vam poder gaudir de la fira, i veiem amb incertesa el seu futur. Per això les editorials que hi hem participat llencem aquest manifest de suport a la fira, i així les administracions entenguin la importància de consolidar una fira com Liberisliber. 

Defensem Liberisliber!

Adhereix-te al manifest: https://forms.gle/PRASstmqvzfFB2dq6

Signem: 

 

 1. Virus editorial
 2. Pol·len edicions
 3. Raig Verd editorial
 4. Bellaterra edicions
 5. Tigre de Paper edicions
 6. Incorpore
 7. Takatuka
 8. AdiA Edicions
 9. Editorial Barrett
 10. Edicions Cal•lígraf
 11. Tradillibreria
 12. Edicions Sidillà
 13. Símbol editors
 14. Contraescritura
 15. Llibres del delicte
 16. Lletra Impresa Edicions
 17. Birabiro editorial
 18. Orciny Press
 19. Edicions del Buc
 20. Lapislatzuli
 21. kriller71 ediciones
 22. Piscina, un petit oceà
 23. Godall edicions
 24. Saldonar
 25. Voliana Edicions
 26. L'art de la memòria
 27. Blackie Books
 28. L'altra editorial
 29. Llibreria Horitzons
 30. Wunderkammer
 31. Vibop edicions
 32. Cuscusian+s 
 33. Llibreria Foster & Wallace
 34. Editorial Karwán
 35. Llibres del Segle
 36. Edicions Poncianes
 37. Ediciones Wanafrica
 38. Editorial Alrevés / Crims.cat
 39. labreu edicions
 40. Automàtica
 41. Pruna Llibres
 42. Libros del Zorro Rojo
 43. Edicions 1984
 44. Mai Més
 45. Barlin libros
 46. Obscura editorial
 47. Xandri
 48. Hurtado y Ortega
 49. L'Avenç
 50. Brau Edicions
 51. Editorial Males Herbes 
 52. Edicions de la Ela Geminada
 53. Tushita edicions 
 54. Editorial Les Hores
 55. Fira Literal
 56. Catarsi magazín
 57. Cafè Central
 58. Verdaguer Edicions