Encesa Literària nº 7 - PDF

ISBN: 978-0-2462-2567-0
Precio de venta7,00 €
Descuento
Josep Sebastià Pons
Descripción

Editorial

EL LLOC DE LA MEMÒRIA

 

Qui era son principi? Què vol dir?

Amb l’alè del meu cor ¿qui la concerta

i li conserva el resplendir?

És pura i sense nom, ella és deserta.

                                                    Josep Sebastià Pons

 

Quant de temps viu un home? La nostra memòria tendeix a l’oblit, a deixar en un racó del nostre cervell aquells dies en què construïm el que som. Per construir-nos necessitem una infinitat de materials, ens fem diàriament. Tots necessitem les paraules. Hi ha paraules que escrivim a l’aire, pensaments en veu alta o amb la veu interior amb la qual parlem sols; paraules, pensaments, propòsits que la memòria guarda en el seu Big Data particular.

            Amb paraules i amb esperit lector hem dedicat el «Quadern Central» i el «Quadern Literari» a Josep Sebastià Pons, assagista francès i poeta català: l’autor va emprar les dues llengües per expressar el seu sentiment i el seu ésser, les dues llengües —l’una l’oficial del país, l’altra la materna— escrites i parlades al seu Illa natal (Ille-sur-Têt, en francès), al Rosselló. El poeta va viure el temps que li pertocava i ara reviuen les seves paraules escrites, que, pures, tornen del desert de l’oblit a les pàgines d’Encesa Literària, amb el guiatge d’Eusebi Ayensa en la coordinació dels autors i dels textos, que no podem qualificar sinó d’excel·lent. Per tal que no desmereixin els autors i les autores que en el «Quadern Central» dediquen les seves paraules al gran professor de llengua i literatura espanyola rossellonès, els esmento: M. I. Guitart, August Bover, August Rafanell, Marie Grau, Christian Camps, Pep Vila, Jordi Llavina, Miquela Valls, Àlex Susanna, Sebastià Frère i el mateix Eusebi Ayensa. Als escrits d’aquests autors, cal afegir, ja en el «Quadern Literari», una semblança del poeta escrita per Jordi Pere Cerdà, una carta inèdita d’Albert Manent adreçada a l’autor rossellonès, i dues proses breus i una petita antologia de poesies de Josep Sebastià Pons, elaborada per Eusebi Ayensa. Serà, doncs, la mateixa obra de Pons la que ens retorni les seves paraules des de l’aigua estancada de l’oblit, una obra i unes paraules a les quals cal tornar a donar l’aire de les pàgines novament llegides, de manera que la llera del seu verb ens retorni la seva veu.

            Al costat dels quaderns central i literari dedicats a Josep Sebastià Pons, tenim els quaderns d’art i de música, que aquesta vegada ens parlen del cantautor Luis Eduardo Aute i del pintor, escultor i gravador Ismael Smith.

            El «Quadern de Música» evoca la meva memòria sentimental, en la qual sempre viu Luis Eduardo Aute. Les seves cançons, les seves pintures, la seva poesia, m’han ajudat a construir-me, a veure prodigis a las cuatro y diez, a demanar a l’alba que no m’abandoni. Ramon Moreno li escriu, immergit en dos o tres segons de tendresa, paraules de reconeixement i ànim. I com que la cosa va de cantautors, Jaume Torrent recorda els deu anys del festival Camallera Cançó d’Autor.

            Txema Romero, al «Quadern d’Art», ens presenta la figura d’Ismael Smith, un pintor, escultor i gravador català i nord-americà, que des de la seva Barcelona natal va despullar el món amb la seva mirada, les seves teles i les seves paraules. Txema Romero em va ensenyar una part de la seva obra, que és al Museu d’Art de Cerdanyola, que ell dirigeix, i ens va facilitar les il·lustracions que acompanyen les seves pròpies paraules.

            Finalment, ens queda per dir que la secció «Biblioteca» d’aquest número la dediquem a la biblioteca especialitzada en Tintín que ha anat acumulant, des de la infantesa, Joan Manuel Soldevilla.

            Un cop desglossat el contingut d’aquest número 7 d’Encesa Literària, sense passar per cap carrer anomenat malenconia recuperem autors que en els àmbits de la cultura van intuir que el temps és el gran jutge de la cultura.

            Les paraules es converteixen en paisatges de la durada quan viuen en nosaltres i ens acompanyen en el camí personal i intransferible de la nostra existència

            Juan Jesús Aznar

             Director de l'Encesa Literària

Publicado
1er semestre 2019
N. páginas
173
Idioma
Catalán
Castellano
Encuadernación
PDF