Encesa Literària nº 1

ISBN: 978-0-2462-2567-0
Preu de venda 10,00 €
Descompte
Homenatge a Juan Luis Panero
Descripció

El sentit de l’atzar

El sentit de l’atzar és el senyal d’identitat d’aquest primer número d’encesa literària. Aquesta revista neix fruit de dues iniciatives culturals que s’uneixen en aquest projecte de paraules impreses, il·lustracions i fotografies. Abans d’iniciar aquesta singladura, ens hem de remuntar a l’origen del que som: fa dos anys i mig va néixer Edicions Cal·lígraf, i en aquest breu període de temps l’editorial de Figueres ha anat construint el seu catàleg i llaurant un camí en el món de l’edició independent; l’altra identitat que suporta aquesta iniciativa cultural és Encesa, que va ser fa més d’una dècada una revista en paper que va renéixer fa tres anys en format digital, com a publicació cultural empordanesa, per navegar pel ciberespai. Units en l’objectiu comú d’editar una publicació en paper dedicada a la cultura, exposem aquest primer número, aquest primer treball, que espera la crítica irrefutable del lector i del pas del temps, atès que tots dos dictaminaran la realitat del nostre afany.

Fins a arribar a aquest primer número hem recorregut tots els camins de la creació: hem parlat llargament de la idea, hem pensat i imaginat portades i sumaris, fins que, un dia de diàleg amb la realitat, vam conversar, amb el temps mesurat, amb els escriptors Mercè Cuartiella i Vicenç Pagès Jordà. En aquella trobada, l’escriptor ens va parlar d’un text que havia publicat a la revista de cultura de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí —i que nosaltres reproduïm en aquestes pàgines—, sobre la figura de Juan Luis Panero. Així, va intervenir l’atzar per decidir-nos per dedicar el nostre primer quadern central al més gran dels germans Panero.

Aquest quadern central va acompanyat de dos quaderns més, un dedicat a l’art i l’altre, a la literatura. Tots tres són l’eix vertebrador d’aquesta encesa literària, que anirà evolucionant i perfeccionant-se amb els números successius que esperem anar imprimint. De moment, us deixem «aquesta aigua, vinguda del cel, era plena d’estrelles», d’amics, escriptors, poetes, escultors, pintors, fotògraf, dissenyador i il·lustradors que han fet possible aquest número amb la seva generositat. Oficis que tenen un nom; així hi col·laboren Eusebi Ayensa, Carlos Briones, Jordi Cassú, Mercè Cuartiella, Luis Alberto de Cuenca, Luis Antonio de Villena, Lluís Freixas, Ramon Moreno, Vicenç Pagès Jordà, Lluís Puigbert, Mercè Riba, Iván Teruel, Jaume Torrent...

Estem treballant en el que serà el segon número d’aquesta publicació semestral. Dedicarem el quadern central a Maria Àngels Anglada i el quadern literari, a l’exili, aquesta ferida oberta que va deixar la guerra. Pel que fa al detall dels continguts, permeteu-nos que els reservem per al sumari.

Altres cop situats en aquest primer número que ens ocupa, permeteu-nos acabar aquest editorial amb una entrevista a Juan Luis Panero, publicada en el número triple d’Hora de Poesía, de juliol-desembre de 1993. El poeta responia a Gabriel Martínez pel que fa als símptomes d’una crisi mundial de creativitat: Los que deberían empujar lo hacen de forma profesional. Mucho asistir a encuentros pagados, presentarse a premios y querer vivir de las letras. Ahora quieren ser genios escribiendo y tener un yate y eso no puede ser. I finalitzava l’entrevista així: Que no se gaste tanto papel y que prohíban escribir a la mitad de los que se dicen poetas. Amb aquest ànim crític iniciem la nostra travessia, també, amb l’emoció de lliurar aquest primer número imprès d’encesa literària perquè vegi la llum de les llibreries i dels quioscos i iniciï l’aventura del coneixement.

            Juan Jesús Aznar del Águila

             Director d’Encesa Literària

Publicat
Agost 2015
Mides
17.00 x 24.00 cm
N. Pàgines
118
Enquadernació
Tapa tova
Idioma
Castellà
Català
Àrea de prensa